Monday 3 February 2014

Chocolate Cake!!

Gong xi fa cai!! Gong xi fa cai!! Haa since we are having 1 week holiday for Chinese New Year... Zura amik peluang untuk cuba resepi kek coklat ni. Mudah jerr... cepat je siap. So for those nak try sila2...jangan malu2 yea...;)

Bahan-bahannya:-

Telur 4 biji.. kalau size besar guna 3 biji je..
1 tin susu cair ideal..
1 sudu teh coklat emulco (takde pun takpe )
1 1/2 butter.. ( 250 gram + 125 gram butter)
2 cawan gula kastor.. bkn gula yg korang buat bancuh air tu tau.. (kalau tak nak manis leh kurangkang ke 1 1/2 cawan)
1 cawan serbuk koko ( di ayak) 
2 cawan tepung gandum ( di ayak.. guna sukatan cwn yg sama) 
1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bikarbonat ( di ayak jugak)

CARA MEMBUATNYA. 
Masukkan butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana.. Kemudian masukkan susu cair.. kacau sebati.. Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau lg.. Masukkan esen vanilla.. Dan masukkan coklat emulco.. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api.. Pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh..

Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang aje ... Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati.. Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder )..Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati..Pastu masukkan adunan ke dalam loyang..Masuk paras setegah dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak di griss..nak letak kertas minyak lagi elok.. Tutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain.. Kukus kek sampai masak..Zura kukus dlm 1 jam 10 minit je kot dgn api yg sederhana.. maksudnya api tak besar sgt dan tak kecik sgt..Make sure pengukus di panaskan dulu sblm masukkan adunan kek td.. air dlm periuk kukusan pun jgn sikit sgt, nanti kering lak sblm kek tu sempat masak.. paham ehh..

Bahan-bahan coklat ganache :
300 gram dark coklat/coklat masakan
1 sudu besar butter 
Cairkan coklat guna kaedah double boiler.. pastu masukkan butter.. kacau sampai larut.. siapppp.. dah boleh tuang atas kek.. hiaslah sesuka hati korang hehe Zura nak elakan deco yg colourfull2 so buat simple2 design je...nak kekal kan originality kek coklat..chewahh...

Sumber resepi from google. Thanks tuan punya resepi..zura share yea..:)

No comments:

Post a Comment