Monday 27 May 2013

Puding Caramel

Assalamualaikum..cuti sekolah dah mula.. so as a teacher zura cuti 2 minggu jugak! yeayy!! Tapi yang tak bestnye we all stay kat pulau kecik nie je (Labuan). Sebab kakak dan adik nak balik sini on 30th June...so we all berkumpul ramai2 je kat sini..but for sure meriah jugakkk!!!dan kepala ni dah plan macam2 nak buat.sebab zura tak suka duduk diamm..it's so boring bagi i...
Actually hari ni zura nak share resepi Puding Caramel. Zura search resepi ni from google (thanks emunya resepi).My 1st trial..hehe senang sangat nak buat.. so u all rajin2 kan diri lah buat k ;)

 Bahan2 :
~ 400 ml susu segar/susu cair (zura pakai susu cair)
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telur
~ 2 biji kuning telur
~ 1 sudu teh esen vanila

Bahan utk karamel :

~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air


1st step
Cara2 membuat caramel Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg sederhana.
Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..semasa u masak gula ni make sure kena jaga k..kalau tak nanti hangus plak..
selepas tu boleh lah u tuang caramel tadi kedalam bekas dan biarkan mengeras.
2nd step;
Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telur bersama dgn gula halus.. kacau menggunakan whisker..kacau perlahan agak2 gula tu dah sebati dan hancur..slow2 je yek..

Langkah seterusnya, masukkan susu dlm periuk.. campurkan esen vanila.. masak atas api sederhana.. masak sampai susu tu suam2 kuku je..tak perlu sampai mendidih pun...

 
Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telur.. tuang sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut..
 
Dan akhir sekali.. tuang adunan tersebut ke dalam loyang yg berisi karamel..
Sila TAPIS ye adunan tu sblm tuang ..
Kena tapis sbb dalam adunan tu mesti ada putih telur yg berketul2..

Tutup loyang guna aluminium foil semasa proses pengukusan.. macamni..
sorry sebab zura sempat snap pic ni jer..hihihi
Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu..
Kukus selama 30 minit dgn api sederhana.. Sekiranya selepas 30 minit tapi puding masih lembik, sila tambah lagi masa kukusan.. kukus lagi sampai puding betul2 masak..

Kalau yg takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah bakar.. Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..

Hasil selepas di kukus.. sejukkan dalam peti ais sebelum di keluarkan dari loyang..
last sekali hiaslah mengikut kretifviti masing2 ^_^
Gambar tak boleh nak upoad sebab line macam ape je..nanti i upload lah yea.. selamat mencuba ;)


 Love,
zura 



No comments:

Post a Comment